Jó a gyülekezeted?

(avagy mikor egy teológus elgondolkodik)

 

 

Egy gyülekezetben vagyunk. Látszólag minden rendbe megy. A lelkész minden vasárnap felmegy a szószékre. A gyülekezeti tagok rendes emberek. Ha a gyülekezetben valamit tenni kell, szívesen besegítenek, sokszor saját költségükre. Jól megvannak egymással. Milyen idilli kép. De várjunk csak! Valami történik. Az egyik családban megtér egy gyermek. Már nem csak elméletileg tudja, hanem teljesen átélte: Jézus él! Ez a találkozása az élő Jézussal teljesen megváltoztatta az életét. Felismerte mennyi embert megbántott, felismerte mennyi haszontalan dolog volt számára eddig oly fontos, amik most elvesztették értéküket. Félretette a ponyva irodalmat asztaláról és a Bibliát kezdte el olvasni. Lelke vágyakozott arra, hogy minél többet olvasson, s megértsen belőle. Fontossá vált a szolgálat is és örömmel könnyes szemmel mondta a bizonyságot: Megismertem az élő Jézust! Eltervezte szolgálni akar megváltójának, besegít a gyülekezeti munkába. Milyen csodálatos történet! Az is lenne ha itt lenne a vége de sajnos nem itt fejeződik be.

    A segítő szülők ugyanis látva gyermekük buzgóságát, napi biblia olvasását aggódni kezdtek. Baj van a gyerekkel, túlzásba viszi a dolgot. Teljesen becsavarodik. Az lesz a vége, hogy idegszanatóriumba kerül. És jött a "bölcs" döntés: Le kell állítani! Le is állították szegényt, még a gyülekezetbe járását is szabályozták. Megszabták mikor mehet és mikor nem. Nem hatódtak meg még a gyermek könnyekkel áztatott könyörgésére sem.

    És ekkor döbben le a teológus, aki talán épp ilyen segítő gyülekezetre vágyott. Hiszen ezeknek az embereknek nincs a szívébe az élő Jézus! Ha ott lenne örülnének a gyermek buzgalmán. Hiába jó a gyülekezet, ha nincs Jézusuk elvesztek! Jaj, nekem, mit fogok mondani az én Istenemnek az ítélet napján?! Szépen elvezettem a gyülekezetet a pokolba? Igaz ugyan, hogy nem én térítem meg az embereket, ezt az Úr munkálja ki, de az örömhírnek tőlem kell hangoznia. Jaj nekem, ha nem törődöm azzal, hogy tisztán és érthetően szóljon a szabadulásunk drága üzenete. Felvetődik a szörnyű kérdés: Ha egy tevékeny gyülekezeti tag a pokolra kerül, mert nincs Jézusa, tehát nincs aki megszabadítsa az ítélet napján, mi van akkor a többiekkel?!

    Mit mondhattam mást ilyen gondolatok után? Uram Jézus könyörülj! Könyörülj a magyar népen, mert eltávoldtunk tőled. Kérlek te szítsd tüzedet egyre jobban, érintsd meg e népet, hogy el ne vessszen. (Jónás)