Észak-Irak : „A keresztények vére nem számít"

Arbil város (Észak-Irak), Terbiye utca, 1997. április 21. reggel: a keresztény könyvesbolt székei az asztalon állnak. A söprû falnak támasztva. Mansour Hussein Sifer (43 éves) kurd könyvesbolti eladó mozdulatlanul fekszik a padlón. A nyitott ajtón belépő kollégáját ez a látvány fogadta – jelenti a Compass Direct keresztény hírügynökség. A férfi – feltételezvén, hogy kollégája elájult – azonnal egyik szomszédjához rohant, hogy segítsen Husseint taxiba tenni. Közelebb lépve azonban koponyáján fölfedezték a golyóütötte lyukat. Feje alatt vértócsa. A halott mellett egy biblia és a boltból kölcsönzött „Aranynál értékesebb" címû arab nyelvû könyv feküdt a padlón. „Mansour elfordult, hogy az asztalról elvegye a kölcsönkönyvek listáját – mondja egy arbili keresztény. – A látogató nyilvánvalóan ekkor lőtte fejbe egy hangtompítós pisztollyal." Az „Aranynál értékesebb" címû könyvet hamis névre vették ki 1997. április 9-én. Az áldozat közeli barátja hozzáteszi: „Az Újszövetség közvetlenül mellette hevert. Mindig magánál tartotta és azt hiszem, akkor is elővette, hogy Jézusról beszéljen azzal, aki megölte."

Vértanúság

A meggyilkolt kurd Mansour Hussein Sifer 1996. januárban tért iszlámról keresztény hitre. A biztonsági rendőrség 26 éves kollégáját – aki három évvel ezelőtt ugyanígy tett – gyanúsítottként letartóztatta. Kilenc nap múlva az arbili bíróság – bizonyíték hiányában – szabadon engedte. A kurd keresztény azóta ismeretlen helyen tartózkodik, mivel ő is gyilkosság áldozata lehet, hiszen a könyvesboltban látta a feltételezett gyilkost. Az Arbilban hatalmon levő Massoud Barzani Kurd Demokratikus Pártjának (KDP) titkosrendőrsége szakadár iszlám csoportokat vagy Jalal Talabani rivalizáló Kurd Hazafias Szövetségét (PUK), Teherán, esetleg Bagdad ügynökeit vádolja a gyilkosság elkövetésével, melyek így akarnak politikai bizonytalanságot szítani a körzetben. A Mansour-gyilkosság nyilvánosságra kerülése után a könyvesboltba látogatók mondták: „Kurdnak született, keresztény lett és két másik kurdot is keresztény hitre térített. Ezért kellett meghalnia." A kurd keresztényeket hatalmába kerítette a fájdalom és elkeseredés. Néhányan elmaradnak, mások még nagyobb elhatározással vesznek részt az istentiszteleteken. A hívők gyûjtést rendeztek a meggyilkolt özvegye és kisfia megsegítésére, akik kis házat vettek Arbil másik negyedében. Mansour özvegye ez év végére várja második gyermeke születését.

Nehéz együttélés

Mansour Hussein Sifer meggyilkolásáról beszélgetve egy arbili káldeus keresztény az észak-iraki ősi asszír-arameus egyház mondását idézte: „Ha egy muzulmán arany lesz, ne tedd a zsebedbe." A Compass Direct szerint ez jól mutatja az ősi egyházak keresztény hitre tért muzulmánokkal szembeni bizalmatlanságát, illetve félelmét, hogy a gyilkosság még jobban megnehezíti az asszír, káldeus, szír-ortodox, szír-katolikus és örmény keresztény kisebbség eddig sem könnyû együttélését a muzulmán-kurd többséggel.

1997. február 10-én Shaqlawában (Arbil környéke) 200 muzulmán meglincselt két keresztényt (Lazar Mattit és fiát, Havalt). A helyi imám a kurd muzulmán Mohammed Bawaker meggyilkolásával vádolta őket és lincs-törvényre szólított fel. Mohammed Bawaker néhány évvel ezelőtt elrabolta Lazar Matti akkor 15 éves lányát és a szülők akarata ellenére feleségül vette. Mohammed Bawaker azidőben a Kurd Hazafias Szövetség (PUK) tagja volt, később azonban egy kisebb kurd iszlám párthoz csatlakozott.

Miközben a rendőrség a két keresztényt vádolja bosszúval, a shaqlawai asszír keresztények szerint Mohammed Bawakert a PUK ölette meg pártja elhagyása miatt.

„Ebben a tartományban a keresztények vére nem számít – mondja egy asszír lelkész –, 1991 – Észak-Irak kurd ellenőrzés alá kerülése – óta még egyetlen kurdot sem büntettek meg keresztények meggyilkolása miatt."

Forrás: http://bocs.hu