Keresztények megkínzása és meggyilkolása Törökországban


 

Dél-Törökország Malatya városában ápr. 18-án nagy részvéttel eltemették a keresztény Zirve-kiadó német munkatársát Tilman Geskét (45).Feleségét és három gyermekét (7-12 között) hagyta hátra. Geske 1997 óta élt családjával Malatyában, ahol teológus fordítóként és computer szakemberként dolgozott.

A török Necati Aydin (35) ápr. 21-én a keresztény temetőben az ö városában Izmirben lett eltemetve. Feleségét és két gyermekét (5-7 évesek), hagyta hátra. Aydin mint egykori moszlim a Jézus-filmmel volt úton,és a Turk TV programot vezette, Jézus életéről. Októberben kezdte teológiai tanulmányait.

A harmadik áldozat Ugur Yuksel (32) még megöletése napján moszlim szokás szerint el lett temetve. A szülei kételkedtek abban, hogy kereszténnyé lett.

Tilman felesége megbocsátott a gyilkosoknak. egy interjúban a török TV-vel, idézte Jézus szavait: "Bocsáss meg nekik, mert nem tudják hogy mit cselekesznek". Nincsenek bosszúálló gondolataim, mondta még. Ö Malatyában akar maradni, ahol éppen 10 éve él.

Közben a rendőrség 11 gyanúsítottat őrizetbe vett. A cetliken amit a zsebeikben találtak ez a magyarázat állt: "Ez egy tanulság kell hogy legyen, a mi vallásunk ellenségeinek. Mi ezt a mi országunkért tettük".

A kórházi szóvivő közölte az orvosok megállapításait. Ezek szerint Geske testén 156 késszúrás okozta sérülést találtak.

Ugur Yuksel holttestén a genitál testrészen voltak késszúrások, valamint mély sérülések az ujjain.

Kérjük imádkozzanak a hozzátartozókért, hogy megtudjanak vigasztalódni.

(forrás: Open Doors 2007 ápr.)