Fő oldal  |  Jertek énekeljünk  |  Református énekeskönyv  |  Hallelujah  | Frissítés

Bevezető:

       Kedves látogató! Örülök, hogy megtiszteltél látogatásoddal. Ez a honlap oktató céllal készül(t), nem helyettesíti a könyveket, csupán segítséget nyújt a benne lévő énekek megtanulásában. Mindenféle haszonnal való továbbadása szigorúan tilos!

       A honlap elkészítése azon gondolatból kezdődött, hogy jópár szép lelki ének feledésbe merült már. Bizonyára sokan szívesen tanulnának olyan énekeket, amit az ifjúságban, a gyülekezetben nem énekelnek, pedig ott van az énekeskönyvben. Csak hát azok az apró pontok, amit némelyek kottának neveznek, nem mindenkinek érthető. Ezért gondoltam, ha Isten megajándékozott azzal, hogy érthetek egy kicsikét az informatikához, hát feldolgozom a gyülekezeteinkben három leginkább használt énekeskönyvet karaoke formájában. Így bárki a kotta ismerete nélkül is megismerheti/megtanulhatja énekeskönyveink rejtett kincseit. :) Jó tanulást kívánok!

 

Mielőtt elkezdenéd az oldalt használni kérlek olvasd el a használati útmutatót:

Használati útmutató:

1.

Ajánlott lejátszó

 

Az énekek a  vanBasco's Karaoke Player-re vannak optimalizálva (ingyenes). Természetesen más karaoke lejátszóval is le lehet játszani ám nem biztos, hogy jól fogja lejátszani.

 

Letöltés:

vanBasco's Karaoke Player (884 Kb)

letöltöm

 

magyar kezelőfelület a programhoz (184 Kb)

letöltöm

 

skinek (Haladóknak - A program kinézete másítható.)

letöltöm

 

2.

Az énekek tempója

    

Az énekek gyorsaságát nem szabályoztam! Ezt mindenki magának állítja be arra a sebességre ami számára megfelelő. A tempo sebességét a control panelen (lásd a jobb oldali képet; magától előugrik a program indításakor) állíthatod a csúszka fel-le húzásával.

3. Hajlítás
 

A kottában azokat nevezzük hajlításnak, amikor két különböző zenei hangra, csak egy szótagot éneklünk. Lásd pl. Csendes éj első e betűjénél. Ezt a programban úgy oldottam meg, hogy kiírtam. Vagyis a példánál maradva, ha a Csendes éjnél Cseendes éj van írva az nem elírás, hanem ahogy hallani is fogod ott két különböző zenei hangot kell énekelni az e betűre.

4. Ütem - Amit nem tudtam megoldani... vagyis megoldottam, de így az ének nem korrekt.
 

Ez csak a Református énekeskönyvre vonatkozik. Az énekeket szokás ütemekre osztani (Pl. 4/4; 3/4 stb). Református énekeskönyvünkben a zsoltárok és pár ének is ütem nélkül van írva, csak az van jelezve hol kell levegőt venni... A szerkesztőprogramom viszont ilyet nem ismer, tehát kénytelen voltam ütemekre osztani. Ez sok helyen sikerült, viszont van sok olyan hely is ahol a szünetet beiktatva nem jött ki az egész ütem. Itt kénytelen voltam egy nyolcad hanggal megtoldani a szünet előtti hangot.

5. Ritmus
  Az énekek ritmusa az énekeskönyvben leírtak szerint van játszva... Lehetséges, hogy nem úgy ahogy ismered, de ragaszkodtam az ott leírtakhoz...
6. Észrevétel
  Az észrevételeket ill. hibákat megkérnélek, hogy a következő emailcímre küld: izsmanjonas@gmail.com Előre is köszönöm segítségedet!
7. Kép a programról
  Amennyiben mindent jól csináltál ezeket mindenképpen kell látnod. (Persze a szöveget csak akkor ha megnyitottad az éneket ;) )
 
 

8. Indítás
  Amennyiben nem indul automatikusan a lejátszás (pl. aki Opera böngészőt használ) annak sajnos először le kell töltenie a gépére a karaoke fájlt és onnan indítani.
   
 
 

2008. december 3-a óta Te vagy a   -ik kedves látogatóm

 
 

© Izsmán Jónás 2008